subota, 28. siječnja 2017.

Školski uspjeh mladih adoloscenata: važnost uloge osobnih i obiteljskih čimbenika

Školski uspjeh djece određuje njihovu mogućnost daljnjeg školovanja, tj. odabira zanimanja te stoga to ima veliki utjecaj na kvalitetu njihovog budućeg života. Na školski uspjeh utječu osobni čimbenici poput temperamenta, sposobnosti emocionalne regulacije i sposobnosti prilagodbe, ali mogu utjecati i vanjski čimbenici poput obitelji, škole i vršnjaka.

Upravo ovim problemom pozabavile su se autorice I. Macuka i I. Burić u članku Školski uspjeh mladih adoloscenata: važnost uloge osobnih i obiteljskih čimbenika. Cilj istraživanja je bio utvrditi korelaciju između osobnih i obiteljskih čimbenika na sveukupni školski uspjeh adoloscenata. U istraživanju je sudjelovalo 553 djece (275 učenica i 278 učenika) prosječne dobi od 13 godina, čiji su roditelji i škola pristali na istraživanje. U istraživanju su se provodili različiti upitnici u kojima su ispitanici sami procjenjivali na skali od 1-5 koliko se određena izjava odnosi na njih. Također sličnim upitnikom istražila se i percepcija roditeljskog ponašanja od strane djece, dok su za školski uspjeh uzeli prosjek ocijena na kraju školske godine.


Istraživanje pokazuje kako su emocije učenika sastavni dio poučavanja i učenja. Djeca koja imaju sposobnost inhibriranja ljutnje, anskioznosti i bespomoćnosti te aktivaciju mirnoće, zadovoljstva i nade postižu veću razinu koncentracije na zadatak te su uspješnija u funkcioniranju u školi. No, začuđujuće u jednoj od podskupina dječaka pokazalo se da dječaci  koji su podložniji ljutnji i manje bojažljivi  postižu bolji školski uspjeh. To je moguće objasniti time što dječaci žele izbjeći negativne emocije ljutnje i frustracije te stoga ulažu veće napore u učenje i ostvaruju bolje rezultate. Uzimajući ovaj pozitivan aspekt ljutnje i frustracije u obzir javlja se pitanje bi li trebali mjenjati način podučavanja dječaka? Trebali im dopustiti da iskuse ove osjećaje ili bi ih trebali i dalje podučavati emocionalnoj regulaciji negativnih osjećaja?


Također roditeljsko ponašanje ima važnu ulogu u prilagodbi djece te u oblikovanju njihove emocionalne inteligencije koja onda utječe na školski uspjeh. Istraživanjem se pokazalo da ovaj čimbenik puno više utječe na dječake nego na djevojčice, te je kod djevojčica gotovo zanemariv. Dječaci koji percipiraju da ih roditelji (osobito majke) prihvaćaju, odrastaju u podržavajućem i sigurnom okruženju, što povoljno utječe na razvoj njihova samopouzdanja u raznim aktivnostima pa tako i u učenju što dovodi do boljeg školskog uspjeha. Time su autorice pokazale da majke imaju veliku i važnu ulogu u odgoju svojih sinova, a što potvrđuje i izreka da su dječaci „mamini sinovi“. Koje je vaše mišljenje? Iz vlastitog iskusta možete li potvrditi je li dobar odnos s roditeljima važan samo za dječake ili je važan i za djevočice također?


U zaključku treba istaknuti kako je potrebno više istraživanja na ovu temu, te da je ovo istraživanje obuhvaćalo uglavnom homogen uzorak ispitanika koji dolaze iz funkcionalnih obitelji, te su ta djeca u prosjeku bila uspješnija u školi od svojih vršnjaka. Unatoč tome neki čimbenici poput emocinonalne regulacije ljutnje kod dječaka dovode u  pitanje dosadašnja istraživanja, ali i dovodi u pitanje način na koji društvo percipira efikasnu emocionalnu samoregulaciju dječaka. Vidljivo je da ovo naizgled istraženo i poznato područje psihologije krije još puno iznenađenja i da je vrijedno proučavanja kako bi kvalitetnije poučavali djecu, ali i njihove roditelje, te upotpunosti ostvarili njihove potencijale.

Broj komentara: 15:

  1. Regulacija osjećaja te dobar donos sa roditeljima je bitni kako bi djeca mogla ostvarii uspjeh u školi. Ona djeca koja su zanemarena od strane roditelja ili imaju poteškoće u kontroli osjećaja mogu imati negativni učinak na uspjeh dijeteta u školi. Bitno da je roditelji i djeca imaju dobru komunikaciju kako bi mogli riješiti probleme kod dijetetova psihičkog dobrostanja i uspjeha u učenju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Smtram da je odnos djce i roditelja iznimno važan za djecu oba spola. Komunikacija i privrženost djece roditeljima važna je kako bi djeca ostvari svoje ciljeve i uspjehe. Da bi djeca mogla kontrolirati svoj emocije iznimno je važna veza s roditeljima. Također roditelji utječu i na uspjeh djece u školi. S djecom treba puno raditi i s njima provoditi puno vremena kako bi djeca bila uspješna i zadovoljna u školi. Veza roditelja i djeteta očituje se i ukasniijoj dobi i ljučan je čimbenik za pravilan razvoj djeteta.

    OdgovoriIzbriši
  3. Smatram da je ljutnja negativna emocija i da nije dobro imati taj osjećaj. Dječaci koji su manje bojažljivi su sampopuzdaniji. Normalno je da dijete koje nema straha izreći svoje mišljenje i stajališe ima bolje rezultate u školi i društvu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar odnos sa roditeljima vrlo je važan za školski uspjeh. Također, i za kontrolu emocija. Roditelji su tu da nam pomognu u našem razvoju, te da nam objasne kako se treba odnositi u nekim situacijama.

    OdgovoriIzbriši
  5. smatram da je odnos roditelja i djece veoma važan u razvoju njihovih emocija, većina ljudi koji se nisu emocionalno razvili u djetinjstvu nisu imali dobar odnos s roditeljima. roditelji trebaju biti otvoreni kada su u pitanje emocije i naučit djecu, pogotovo dječake da nije sramota pokazati kako se osjećamo. Smatram da djeca koja su naučila kontrolirati vlastiti emocijama imaju bolje odnose s kolegama u razredu i bolje ocjene u školi.

    OdgovoriIzbriši
  6. Dobar odnos s roditeljima važan je za svu djecu, nebitno jesu li dječaci ili djevojčice. Dobrim odnosom s roditeljima imamo bolje mišljenje o sebi, neke drugačije poglede na svijet te više samopouzdanja, a to nosi i bolji uspjeh u školi. Može se dogoditi i da zbog lošeg odnosa s roditeljima djeca, a pogotovo adolescenti, iz inata postanu slabiji u školi, što je jako loš način za nošenje s problemima.

    OdgovoriIzbriši
  7. Smatram da je odnos između roditelja i djeteta jedan od najvažnijih čimbenika ka dobrom i zdravom razvoju djeteta. Djeca koja od malena imaju uspostavljen dobar odnos s roditeljima imaju bolji pogled na svijet oko sebe, cijene sebe kao osobe, teže k samoaktualizaciji, dok djeca slabijih odnosa mogu imati iskrivljenu sliku o sebi, iskrivljen pogled na svijet oko sebe te čak imati potrebu za vršenjem neke vrste nasilja nad učenicima od kojih se osjećaju superioriniji.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mislim da je kvalitetan odnos s roditeljima bitan za obadva spola, a ne samo za dječake. Svi znamo kakve posljedice na loš odnos s roditeljima ostavlja na djecu. Zanimljiva mi je činjenica za pozitivan aspekt ljutnje i uspjeh u školi ali smatram da bi dječacima trebalo jasno ukazati da je u redu nekada ne uspjeti u nečemu, osjećati se ljuto itd.

    OdgovoriIzbriši
  9. Smatram da je odnos djeteta sa svojim skrbnicima ili roditeljima od iznimne važnosti. Ne samo zato što smo sa njima povezani u rodnom smislu nego zato što su oni tu prvi i u jednom periodu jedini koji nas formiraju u ključnim trenucima kognitivnog razvoja.

    OdgovoriIzbriši
  10. Odnos roditelja i djece važan je za njihov školski uspjeh, ali i za njihov cjeloukupni razvoj. Djeca koja dolaze iz funkcionalnih obitelji u kojima dobivaju potrebnu ljubav i podršku uglavnom nemaju problema sa uspjehom u školi. Smatram da djeca oba spola trebaju roditeljsku pažnju i podršku, ali se također slažem s time da su dječaci često više privrženi majkama nego očevima. No to može i ne mora utjecati na njihov školski uspjeh. Također ljutnja kod dječaka može piti u nekim slučajevima pozitivna, ali smatram da to nebi trebala biti metoda učenja koju bi se trebalo učestalo koristiti jer ljutnja ima i svoje negativne strane.

    OdgovoriIzbriši
  11. Dobar odnos s roditeljima iznimno je važan kako za dječake tako i za djevojčice. Djeca moraju u svome djetinjstvu doživjeti roditeljsku ljubav i podršku kako bi se zdravo razvijali i odrastali. Također smatram da je važno djeci objasniti da je u redu koji puta ne uspjeti i osjećati ljutnju ali smatram da taj osjećaj ne bi trebao često pojavljivati u djetetovu životu kako ne bi onda ostavilo negativne posljedice.

    OdgovoriIzbriši
  12. Dobar odnos roditelja i djece važan je i za dječake i djevojčice. Svako dijete zaslužuje imati roditeljsku potporu i ljubav. Ukoliko toga nema, dijete neće izrasti u osobu koja će i sama drugima pružati isto.

    OdgovoriIzbriši
  13. Dobar odnos sa roditeljima vrlo je važan za školski uspjeh. Također, i za kontrolu emocija. Svakom djetetu je važna potpora, jednako kao i ljubav. Ako je dijete odgajano u negativnom ozračju, cijeli život će mu nešto faliti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Za djecu, neovisno bio to dječak ili djevojčica, bitno je razviti dobar odnos s roditeljima. Dijete mora znati da ima podršku od strane svojih roditelja, da zna da ga netko neopisivno voli

    OdgovoriIzbriši
  15. Smatram da je kvalitetan odnos s roditeljima bitan za dječake i djevojčice. Posljedice lošeg obiteljskog odnosa mogu biti destruktivne te uvelike negativno utjecati na dječji razvoj. No također smatram da je emocionalna regulacija bitan čimbenik u razvoju djeteta te ukoliko djecu ne naučimo kako se nositi sa svojim osječajima postoji mogučnost da razviju velike psihičke probleme.

    OdgovoriIzbriši